4 Ekim Hayvanları Koruma Gününe Özel Mamalar

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, hayvanları korumak amacıyla hayvanseverler tarafından ortaya çıkarılmış bi gündür. Bugünü daha iyi anlayabilmek, düzenlenen etkinlikleri kavrayabilmek ve hayvan hakları hakkında detaylı bilgilere sahip olmak için Hayvanları Koruma Gününün tarihçesini bilmek gerekiyor. Hayvanları Koruma Günü nasıl ortaya çıkmıştır? Bireysel olarak neler yapılır? Bu günle ilgili merak edilen her şeyi bu makalede bulabilirsiniz.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Tarihçesi

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü önemi herkesin anlaması ve bilinçlenmesi için vurgulanmalı. Öncelikle, böyle bir günün varlığı ihtiyaç temellidir. Hayvanların da canlı olduğu ve buna bağlı olarak haklarının olduğu tüm insanlara hatırlatılması gereken bir gerçektir. Bunun sebebi dünya genelinde hayvanlara yapılan zulümlerdir. Örneğin günümüzde hâlâ, hayvanlar yaşam alanlarından koparılıp hayvanat bahçelerine hapsediliyor. Diğer yandan sirk gibi mekanlarda hayvanlar eğlence haline getirilerek doğası dışında bir alanda yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu nedenle Hayvanları Koruma Gününe ihtiyaç duyuluyor. Hayvanları Koruma Gününün tarihçesi esasında İngiltere’de 1822 yılında kurulan Hayvanları Koruma Birliği’ne dayanıyor. Bu birlik, hayvanları korumayı, hayvanların daha iyi koşullarda beslenmelerini sağlamak ve hayvan hakları için kurulmuş. Buna benzer bir birlik ülkemizde 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği adı altında kuruldu. Hayvanları korumak üzere birleşip Floransa’da birleşen dernekler, Hayvanları Koruma Gününü ilan ederken tarih 4 Ekim 1931’i gösteriyordu. Bu günün esas amacı dünyadaki türleri yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmekti. Bu günün temel amacı ise, dünyada insan haricinde canlıların da var olduğunu fark ettirmek, hayvanların yaşam alanına saygı duyabilmek ve onların yaşam hakkına saygı duymaktır. 4 Ekim 1931’den beri Hayvanları Koruma Günü kutlanmakta ve Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde hayvanların haklarını gözetme, onların korunma, barınma ve beslenme ihtiyaçlarına dikkat çekilmesi önemseniyor. 

Hayvanları Koruma Günü Kapsamında Neler Yapılıyor?

Hayvanları Koruma Günü kapsamında birçok etkinlik yapılıyor. Bu etkinlikler yalnızca derneklerin, belediyelerin ya da kuruluşların yaptığı etkinlikler değil. Bu tarz etkinlikler belli arkadaş grupları arasında ya da okullar tarafından düzenleniyor. Hayvan  hakları ve hayvanlar için etkinlikler üniversite öğrencileri tarafından da düzenlenebiliyor. Bu etkinliklerde başlıca görülen şey sokak hayvanları için mama yardımı oluyor. Sokak hayvanları için mama kapsamında belediyelerin de düzenlemiş olduğu projeler var. Bu projelerden biri sokakların belli başlı noktalarında mama standının bulunması. Bu standa su ya da mama koyabiliyorsunuz. Bu standlara mama koymak isteyenler ya da sokak hayvanlarını beslemek isteyen hayvan severler sokak hayvanları için hangi mama daha iyidir gibi soruları merak edebiliyor ve buna yönelik araştırma yapıyor. Sokak hayvanları için kuru mama mı yoksa yaş maya mı daha iyidir gibi ikilemlere de düşebiliyorlar. Bu da bazı insanların hayvanları ne kadar önemsediğini ve onların haklarına ne denli saygılı olduklarını gösteriyor. Eğer sizin çevrenizde sokak hayvanları için mama ve su kabı standı yoksa ve siz de sokak hayvanları için mama desteği sağlamak istiyorsanız bu standı kendiniz hazırlayabilirsiniz.  Bunun yanı sıra hayvan haklarına dikkat çekmek için yürüyüşler, etkinlikler de düzenlenebiliyor. Özellikle Hayvanları Koruma Gününde sokak hayvanları için mama bağışı gibi etkinlikler de düzenleniyor. Siz de bir hayvan severseniz ve Hayvanları Koruma Günü dahil olmak üzere diğer günlerde de hayvanların yaşama, barınma ve beslenme gibi haklarına saygı gösteriyorsanız hayvanlar için düzenlenen etkinliklere ve bağışlara katılım sağlayabilirsiniz. Örneğin 4 Ekim Hayvan Koruma Günü etkinlikleri düzenlendiğinde sokak hayvanları için mama veya barınma desteğinde bulunabilirsiniz. Aynı zamanda 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü indirimleri ile mama, mama kabı, sokak yuvası gibi hayvanların yaşamı için gerekli olan eşyaları daha uyguna satın alabilirsiniz.

Hayvan Hakları Nelerdir? 

Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi, 15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilmiştir. Hayvan haklarına genel çerçevede değinilecek olursa; hayvan hakları ile ilgili çoğu madde hayvanların yaşama hakkını vurguluyor. Bütün hayvanların birbirleriyle eşit olduğunu ve her hayvanın yaşama hakkının bulunduğunu. Yani, herhangi biri bazı sebeplerin haricinde herhangi bir hayvanı öldüremez. Bazı sebeplerin içine hayvanın kuduz olması, saldırgan olması gibi hususlar örnek gösterilebilir. Fakat bu durumlarda bile hayvanın canının acıtılmaması gerektiği vurgulanır. Av hususunda ise toplu hayvan öldürmek, bir soykırım olarak görülür. Toplu bir şekilde ya da çok sayıda hayvanın avlanılması, o türün neslinin tükenmesine yol açacağından doğru değildir. Tıpkı insanlar gibi hayvanların da barınma hakkı vardır. Ek olarak korunma ve gözetilme hakları da bulunmaktadır. Bu maddeler genellikle sokak hayvanlarının haklarını gözetiyor gibi gözükse de çalıştırılan, bakılan hayvanların da haklarının olduğu desteklenir. Çalıştırma hususunda hayvanların kendi habitatlarından koparılıp sirk gibi yerlerde çalıştırılmaları desteklenilmez. Çiftçilik, koruma ve yardım amaçlı hayvan kullanımı normal görülse de hayvanların çalışma sürelerinin sınırlandırılması gerektiğini savunur. Aynı zamanda çalıştırılan hayvanlar daha iyi bakıma ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bunun da karşılanması gerekmektedir. Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi, bu çerçevede maddelerle hayvanların haklarını korumaya yönelik maddeleriyle hukuki bir bildiri olma rolünü üzerinde taşıyor. Tıpkı insanların haklarının yasalarla korunduğu gibi, hayvanların haklarının da yasalarla korunması gerektiğini vurgulayan bu bildiri, hayvan hakları için atılmış önemli bir adımdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir