PC ve Yedek Parça Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eski bilgisayarınız veya laptopunuz ihtiyaçlarınıza karşılık vermediğinde yeni bir bilgisayar veya laptop almak isteyebilirsiniz. Ya da ilk defa bilgisayar alacak olabilirsiniz. Bu nedenle bilgisayar almadan önce araştırmanız, öğrenmeniz gereken şeyler olabilir. Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. 

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayar satın almadan önce bazı ihtiyaç temelli sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Örneğin bu bilgisayarı kullanım amacınız nedir? Örneğin masaüstü bilgisayarlar, oyun bilgisayarları ve laptoplar farklı özelliklere sahiptir. Masaüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlere gelmeden önce laptop ve masaüstü arasındaki farklara değinmek gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlar, laptoplardan daha fazla özelliğe ve performansa sahiptir. Ofiste ve evde sabit bir şekilde çalışanlar için tercih edilebilir. Aynı zamanda oyunlar da masaüstü bilgisayarlarda daha rahat bir şekilde oynanır. Oyun bilgisayarı olarak satılan bilgisayarlar da vardır. Eğer hareketli bir işe sahipseniz ya da öğrenciyseniz laptop almaya öncelik verebilirsiniz. Öğrenciyseniz, ödev ve ders için bilgisayar arayışındaysanız ya da dizi, film seyretmek için bir bilgisayar arayışındaysanız laptop bilgisayarları tercih edebilirsiniz. Bu tip bilgisayarların kullanımı daha kolaydır. İstediğiniz yere taşıyarak ders çalışabilir, dizi-film seyredebilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlar genel olarak laptoplardan daha iyi bir performansa sahiptir. Günlük işlerinizde yardımcı olur. Aynı zamanda masaüstü bilgisayarlar bozulduğu zaman kolaylıkla halledilebilir, bu durum laptop kullanımında yüksek maddiyat gerektirebilir. Eğer laptop almaya karar verdiyseniz laptop bilgisayar almadan önce dikkat edilmesi gerekenleri iyice araştırmalısınız. Günümüzde teknolojik aletler çok pahalı olduğundan uzun ömürlü olma beklentisi yaratıyor. Uzun dönem herhangi bir sorunla karşılaşmadan laptop bilgisayar kullanmak istiyorsanız detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Daha pratik işleriniz için ise tablet bilgisayarları tercih edebilirsiniz. Tablet bilgisayar almadan önce dikkat edilmesi gerekenler hususunda ise tabletin markası, işlemcisi, dokunmatikliğinin kalitesi, rami ve benzeri özellikleridir. Tabletin özelliklerinin iyi ya da üst düzey olması uzun süreli kullanılabilir olmasını sağlar. 

Toplama Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Toplama bilgisayar denildiğinde masaüstü bilgisayar akla gelir. Bilgisayar parçalarının ayrı ayrı toplanılarak bir araya getirilmesi ve bir bütün oluşması için kullanılan bir kavramdır. Toplama işlemi bilgisayar kasasında gerçekleşir. Bilgisayar kasası alırken dikkat edilmesi gerekenler olarak da kasanın dışının ve içinin sağlam olması ve iyi bir bilgisayar markasına ait olması gerektiği söylenebilir.  Boş kasa aldıktan sonra bilgisayar için gerekli malzemeleri alıp totalde bütün bir bilgisayar oluşturmaya toplama bilgisayar denilmektedir. Bir bilgisayar kasasında bulunması gerekenler ise şöyle sıralanabilir;

  • Ekran Kartı: Ekranın ekran özellikleriyle ilgilidir. Üç boyutlu grafikler, oyunlardaki animasyonların yansıtılması gibi şeyleri kapsar. Ekran kartının da boyutları bulunuyor. 4GB, 8GB gibi ekran kartı boyutları bulunuyor. Eğer iyi bir ekran görüntüsü istiyorsanız 8GB ekran kartı satın almalısınız.
  • İşlemci: Bir bilgisayarın ilk olarak işlemcisi çok önemlidir. İşlemciler de kalitesine göre kategorilere ayrılır. i5, i3, i7 gibi adlandırmalarla verimlilik temelli ayrışırlar. Örneğin işlemci i5 ise %50 verimli bir işlemcidir ya da i7 ise %70 verimli bir işlemcidir. İşlemciyi bilgisayarın beyni olarak düşünebilirsiniz. 
  • Ram: Geçici hafıza olarak bilinen bir bilgisayar parçasıdır. 32 bit ve 64 bit olmak üzere ikiye ayrılır. 64 bit, daha gelişmiş bir Rami ifade eder. Bilgisayara ram alırken nelere dikkat etmeli diyorsanız kapasitesine ve gelişmişliğine cevabını alabilirsiniz. 
  • HardDisk: Bilgisayarın hafıza kartı ihtiyacını karşılıyor. Harddisk modeli ikiye ayrılıyor; eski modeller ve yeni nesil SSD modeller. Eski nesil olanlar 5400 ve 7200 RPM’li disklerden oluşuyor ve artık günümüzde pek ihtiyacı karşıladığı söylenemez. Güçlü bir bilgisayar istiyorsanız harddisk olarak PCie NVMe SSD almalısınız. SSD harddiskler, içinde bulunan yarı iletken sayesinde çok hızlı işlem yapabiliyor. Bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri çok daha hızlı hale getirebilirsiniz. 

Bilgisayar Yedek Parçaları

Bilgisayar yedek parçaları, bilgisayarınızda ya da laptopunuzda geliştirmek değiştirmek istediğiniz parçalar yerine alabileceğiniz parçaları temsil etmektedir. laptopun ya da bilgisayarın ram, ekran kartı ve hafıza kısımlarında değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. PC yedek parça satan mağazalardan yedek parçaları satın alıp bilgisayarınızı ya da laptopunuzu daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınızın rami düşükse yani 32 bit ise bunu yükselterek daha gelişmiş RAM’e sahip bir bilgisayar sahibi olmanızı sağlar. Ekran kartının boyutunu yükseltmek istiyorsanız da yedek parça alımı yapabilirsiniz. Bilgisayarınızın ekran kartını yükseltmeniz halinde daha kaliteli bir bilgisayar ekranına sahip olacaksınız.

Grafikler, oyunlar, tablolar daha doğrusu bilgisayar ekranına dahil olan her şey daha kaliteli ve üst düzey bir şekilde ön plana çıkacak. Yedek parçalarla bilgisayarının kalitesini yükseltmek isteyenler yedek parça fiyatlarını merak ediyor. Yedek parça fiyatları, yedek parçanın kalitesine, markasına ve ne kadar hayati olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Yedek parçaları satın aldığınız mağaza da önemli. Yedek parça satın almada sabit bir fiyat olduğunu söylemek mümkün değil. Piyasa araştırması yaparak yedek parça satın alabilirsiniz. Yedek parça satın alarak bilgisayarınızın verimliliğini ve hızını artırabilir ve daha uzun süre daha kaliteli bir şekilde bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Kasadaki parçaların yükseltilmesi, daha uzun ömürlü bir bilgisayar kullanımı sağlar. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir