Dünya Yürüyüş Gününe Özel Spor Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?

3 Ekim yürüyüş günü, yürüyüşün ve sporun sağlık için önemini vurgulamak üzere ortaya çıkmıştır. Her yıl bu günde spor ve yürüyüşle ilgili birçok etkinlikler düzenlenir. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri, herkesin katılabileceği etkinliklerdir. Yürüyüşün insan hayatı için çok önemli olduğu vurgulandı fakat her zaman yürüyüş yapacak vaktiniz olmayabilir. Özel olarak yürüyüşe vakit ayıramayabilirsiniz. Bu durumda nasıl yürüyüşü hayatınızın içine, gündelik planlarınıza dahil edebilirsiniz?

Hayatınızda yapacağınız ufak tefek değişikliklerle bu çok kolay. İşe ya da okula gidiyorsanız ve bunun için araç kullanıyorsanız birkaç yürüyüş tavsiyesini gözden geçirebilirsiniz. Örneğin öğrencisiniz ve üniversiteye toplu taşıma aracı ile gidiyorsunuz. Gideceğiniz yere varmadan birkaç durak önce inip, kalan durakları yürümekle tamamlayabilirsiniz. İşiniz ya da okulunuz evinize yakınsa araç yerine yürüyüşü tercih edebilirsiniz. Hayatınızın bazı alanlarına sıkıştırdığınız hareketler sağlığınızı önemli ölçüde etkiler. Bu etkinliklere katılmadan önce bilmeniz gereken ya da merak ettiğiniz bazı detaylar olabilir. Günün anlam ve önemini, konfor seviyenizi en üste taşıyacak ürünleri ve daha birçok ayrıntıyı sizler için bu metinde derledik. 

Dünya Yürüyüş Günü ve Önemi

Sağlık, her birimizin hayatı için en önemli şey. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için de spor olmazsa olmaz. Gündelik hayatın içinde yürüyüş, koşu gibi hareketler günlük spor olarak sayılabilir. Boş vakitlerinizde kendinizi dışarı atıp saatlerce yürüyüş yapabilirsiniz. Bu yürüyüş aktivitesi sağlığınız için çok etkili ve faydalıdır. Yürüyüşün kişinin sağlığı üzerindeki etkisine geçmeden önce Dünya yürüyüş günü tarihçesine biraz değinmek gerekir. Dünya yürüyüş günü, 1991 yılında herkes için Spor Birliği tarafından ilan edilmiştir. 1991’den beri her yıl Ekim ayının 3. ya da 4. gününde Dünya yürüyüş günü kutlanıyor. Bu günde belli başlı etkinlikler düzenleniyor ve kişinin sağlığında yürüyüşün ne denli önemli olduğu vurgulanıyor. Gün kapsamında dünya genelinde yürüyüş etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinlikleri düzenleyen ülkeler arasında Türkiye de var.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü kapsamında yürüyüş etkinlikleri düzenleyerek sağlık, spor, hareket kavramları üzerine dikkat çekiyor. Her yıl düzenlenen etkinliklere siz de katılabilirsiniz. Bu etkinlikler ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu etkinliğe katılırken tercih edeceğiniz yürüyüş ayakkabısı ve yürüyüş kıyafetleri de sağlığınız ve konforunuz açısından bir hayli önemli. Hem Dünya yürüyüş günü etkinliklerinde hem de günlük yürüyüşlerinizde kullanabileceğiniz yürüyüş ayakkabılarını sizler için listeledik.

Yürüyüşte Tercih Edilebilecek En İyi Ayakkabı Modeli Nedir? 

Yürüyüş ve koşu için rahat edebileceğiniz en rahat ayakkabı şüphesiz spor ayakkabısı. Hem kadınların hem de erkeklerin tercih ettiği spor ayakkabıları hem gündelik yaşantınızda hem spor hayatınızda sunduğu rahatlığı her zaman sizi rahat hissettir. Spor ayakkabısı kadın modelleri ve spor ayakkabısı erkek modelleri ayrı ayrı satılmaktadır. Tabi ayak numaranıza göre unisex modeller de mümkün. Yürüyüş yaparken konforlu hissetmekle beraber ayakkabınızın ayağınızda herhangi bir hasar bırakmasını istemiyorsanız ortopedik spor ayakkabısı modellerine göz atabilirsiniz. Ortopedik spor ayakkabılar, rahat ve esnek formu sayesinde hem yürüyüş hem de gündelik yaşamınızda çok konforlu hissetmenizi sağlar. Bu tarz ayakkabıları yalnızca spor yaparken ya da yürüyüş yaparken kullanmanız gerekmez.

Yoğun gün temposunda da rahat spor ayakkabı modellerini tercih edebilirsiniz. Spor ayakkabı modelleri ile nam salmış birçok marka vardır. Gündelik rahat bir ayakkabı, spor yürüyüş ayakkabısı ya da spor koşu ayakkabısı arıyorsanız siz de kendi zevkinize ve kriterlerinize uygun bir modeli kolaylıkla bulabilirsiniz.  Yürüyüş ve koşu ayakkabılarını 3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü etkinliklerine katılırken de tercih edebilirsiniz. 

Yürüyüşün Faydaları Nelerdir ve Gün İçinde Yürüyüş Aktivitesini Nasıl Yapabilirim? 

Yürüyüşün faydaları saymakla bitmez. İşte yürüyüşün kişi üzerindeki olumlu etkileri;

  • Düzenli bir yürüyüş, metabolizmayı hızlandırır. Yani sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Böylece daha hızlı ve kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.
  • Diyabetin önlenmesinde veya diyabet hastasıysanız dengede kalmasına yardımcı olur. Ani şeker yükselmesini veya düşüşünü çok daha az yaşarsınız.
  • Stresi azaltır. Kulaklığınızı takıp, en sevdiğiniz müzik eşliğinde ortalama bir ritimde yürüdüğünüzü hayal edin. Bu hayal bile stresinizi düşürmeye etki etti değil mi? Düzenli olarak yürüyüş yapmak ruh halinizi de olumlu etkiler. 
  • İştahın kontrol edilmesinde yardımcıdır.
  • Gün içinde yaptığınız yürüyüşte gündelik harcamanız gereken enerjiyi harcadığınız ve kaslarınızı hareket ettirerek yorduğunuz için gün sonunda çok rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz. Bu nedenle düzenli yürüyüş yapmak uyku düzeninizi de olumlu bir şekilde etkiler. 
  • Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesi gibi oluşabilecek kemik hastalıklarını engeller.
  • Enerji verir.
  • Meme kanseri, prostat, mide kanseri gibi kanser hastalıklarını önler.
  • Bacaktaki kaslar gelişir ve zamanla çok daha güçlü bacak kaslarına sahip olursunuz. 
  • Kalbi ve akciğeri korur.
  • Yürüyüş yapmak sağlığınızı birçok yönden olumlu etkilediğinden ömrü uzatır. Yürüyüş, koşu ve hareketli yaşam sayesinde az hastalığa sahip olup, sağlıklı bir ömür geçirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir