Prodef Boğaz Spreyi Nasıl Kullanılmalıdır ve Faydaları Nelerdir

Özellikle çocukların okul, oyun alanı gibi kalabalık ortamlarda her zaman hasta oldukları bilinir. Çünkü birçok mikroba maruz kalmaktadırlar. Bu mikropların etkinliğini azaltacak türlü yöntemler bulunmaktadır. Düzenli olarak Prodef boğaz spreyi tüketilirse bağışıklık sistemi güçlenebilir ve sık hasta olan kişiler daha sağlıklı hale gelebilir. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle birlikte doğal antibiyotik kullanımı da azalır. 

Prodef sprey içinde saf su, propolis, tıbbi nane yağı, karanfil yağı ve biberiye yağı bulunmaktadır. 4-10 yaş arasındaki çocuklar için günde 2 kere, yetişkinler için günde en fazla 4 kez kullanılması önerilir. Kullanmadan önce çalkalanması ve açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir. 2 ay içinde de tüketilmelidir.

Prodef Boğaz Spreyi Nedir?

Spreyin etkin maddesi olan propolis arılar tarafından özenle üretilmektedir. Yapışkan bir maddeden oluşan propolis, bal arılarının çeşitli çiçekleri ziyaret ederek elde ettikleri bir üründür. Peki propolisin etkisi nedir? Arılar bu değerli maddeyi toplama işleminden sonra kovanlarına taşırlar, böylece kovanlarını çeşitli mikroorganizmalardan koruyabilirler.


Arılar tüm zararlı elementleri uzak tutmak için kovanlarını propolisle kaplar. Çeşitli bitki özlerini dolaşan arılar, yapraklarda ve gövdelerde biriken propolisi toplamak için genellikle meşe, kozalak ve karaağaçları tercih ederler. Bağışıklık sistemini güçlendirme, kansere karşı direnç gibi insan sağlığına faydaları vardır.


Bazı arı türleri bu kıymetli maddeyi üretmek için özel bir çaba gösterirken, bazı arı türleri hiç yaklaşmazlar. Örneğin tropik bölgelerdeki arılar propolis biriktirmezler.


Bu arı özü, ayrıca kovanın iç duvarlarını daha pürüzsüz hale getirmek, diğer canlıları caydırmak ve kovanın ağzını kapatmak için kullanılır. Nitekim arılar içeri bir organizma girdiğinde hayvanı propolisle mumyalarlar ve kovanlarını korurlar. Ek olarak propolis; Petek larvaları, bakteri ve mantarlar üzerinde de antibiyotik etki yaratır.


Arıların tercih ettiği bitkilere ve karışım tercihlerine göre propoliste değişiklikler olabilmektedir. Öncelikle propolisin renk farkı vardır. Bu anlamda sarı-yeşil tonlardan koyu kahverengiye kadar birçok renk skalası bulunur. Balen Prodef boğaz spreyinin içinde karanfil yağı ve tıbbi nane yağı da bulunmaktadır.


Tüm bu işlemlerden sonra propolis kullanıma hazırdır. Bileşimine giren maddeler; fenolik asitler, terpenler, polifenoller, steroidler, mineraller, aminoasitler, B1, B2, C ve E vitaminleridir. İçeriğinin çoğu flavonoidlerden oluşur.

Prodef Boğaz Spreyi Faydaları

Prodef balen faydaları özellikle çocuklar için çok fazladır. Bu sprey takviye edici bir koruyucu olarak kullanılabilir. Yetişkinler de günlük dozu aşmamak şartıyla kullanabilir. Prodef balen ne işe yarar sorusunun cevabı olarak bu ürünün bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece çocuklar soğuk algınlığına karşı koruma kazanır.
  • Diş etine iyi gelir. Diş eti enfeksiyonlarına ve diğer diş eti hastalıklarına karşı etkin koruma sağlar.
  • Arıların ürettiği maddeler arasında etkisi en büyük olan madde budur. Keza antioksidanların bulunduğu bir yapısı vardır.
  • Bademcik iltihabı ve farenjit gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Bu madde bünyesinde bol miktarda bioflavonoid bulundurur. 
  • Japonya Kanser Araştırma Merkezi tarafından 1991’de ortaya atılan bulgulara göre propolisin kansere karşı etkide bulunduğu söylenmiştir. Bağırsak içinde yer edinen kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçtiği ortaya çıkmıştır.

Propoliste Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prodef faydaları oldukça fazladır ancak bazı kullanımlara dikkat etmek gerekmektedir. Propolisli bir boğaz spreyi alırken her şeyden önce, elbette, içeriğe dikkat etmelisiniz. Ürünün organik olması; katkı, koruyucu, kimyasal türevler, ilave şeker vb. içermemesi gerekmektedir. Bunu da kutunun içindekiler bölümünden kontrol edebilirsiniz. Organik propolis yazıyorsa doğru ürünü seçtiğinizin bir göstergesidir.


Aynı zamanda ürünün içeriğinde bulunan maddelere alerjiniz olup olmadığını kontrol etmeniz ve buna göre ürünü seçmeniz son derece önemlidir. Örneğin Balen Prodef boğaz spreyinde karanfil, nane ve biberiye bulunmaktadır. Bebekler için de arı ürünleri kullanımı tehlikelidir.

Elbette her besinde olduğu gibi bu arı ürününün de fazla kullanımında bazı problemler ortaya çıkabilir. Aynı şekilde işin alerjenik tarafı da dikkate alınmalıdır. Tıpkı diğer doğadan özütülerek üretilen ürünler gibi propolisin de artıları ve eksileri bulunur. Farklı kişilerde farklı etkiler görülebilir.

Prodef boğaz spreyinin bir zararı görülmese de bazı kişilerde ortaya çıkabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu ürünü asla alkolle birlikte tüketilmemesi gerekir. Aksi takdirde ciddi miktarda mide bulantısına neden olabilir. Yüksek miktarlarda kullanıldığında da mide problemlerine neden olabilir.
  • Astım hastası, hamile ya da emziren kişilerin de kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışması tavsiye edilir.
  • Bal alerjisi olan kişilerin bu ürünü kullanması kesinlikle önerilmez. Bu arı maddesinde bulunan bazı bileşenler kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu nedenle acil bir operasyonunuz varsa en az 2 hafta öncesinden kullanımı kesmeniz önerilir.
  • Uzun süreli kullanım durumunda cildin belirli bölgelerinde kızarıklık veya kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca alerjik bir etkiye sahip olabilir. Dolayısıyla kullanmadan önce arı ürünlerine alerjinizin olmadığından emin olun.


Günlük beslenme rutinin bir parçası olmayan herhangi bir yiyecek veya takviye edici besin türlü sağlık problemlerine ya da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu durumu yaşamamak için bir uzmana danışmanın en iyisi olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca ürün üzerindeki kullanım talimatlarını da dikkatlice okumalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir