Kompresörlü Oto Buzdolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomobiller için üretilen kompresörlü oto buzdolabı çalışma prensibi olarak ev tipi bir buzdolabına çok benzer. Sıcak hava dışarı atılır ve soğuk hava buzdolabına aktarılır. Oldukça soğuk olan kimyasal gazlar, istenilen ortama kompresör basıncı ile verildiğinden sıcaklık anında düşer ve işlem tamamlanır. Bu teknoloji, klimalar gibi birçok soğutma cihazında kullanılmaktadır. Otobüs, kamyon, tren ve karavan gibi ulaşım araçlarında da yaygındır. Bu modeller dakikalar içinde hızla soğutmaya başlar. 20 dereceye kadar soğuyabilir. Özellikle bozulabilir ürünlerin taşınmasında önemli rol oynar. Günlük kullanımın haricinde ambulanslarda ilaç depolama amacıyla da kullanılmaktadır. Taşıması ve kullanması kolaydır. Kısacası kompresörlü araç içi buzdolabı pek çok alanda kullanılmaktadır.

Önemli Noktalar

Kompresörlü oto buzdolabı nedir sorusunu geçtikten sonra geriye önemli noktaların ne olduğu kalıyor. Öncelikle araç buzdolabı alırken kompresörlü olmasına dikkat edilmelidir. Kompresörsüz araç buzdolabı yiyecek ve içecekleri yalnızca serin tutarken, kompresörlü bir araç buzdolabı, tıpkı ev buzdolabı gibi yiyecek ve içecekleri soğutur.

Ayrıca bazı kompresörlü oto buzdolabı markaları dondurucu işlevi de görmektedir. Et gibi çabuk bozulabilecek ürünler, bu modeller sayesinde uzun saatler boyunca donmuş bir şekilde muhafaza edilebilir. Kompresörlü bir araba buzdolabı satın almak istemiyorsanız veya bunu karşılayamıyorsanız, folyo ve buz paketleri ile kaplı bir soğutucu çanta işinizi görecektir.

Piyasada bulunan bazı modeller ucuz maliyetlerle üretilir ve diğer markalara göre daha uygun fiyattan satılır. Bu buzdolapları ISO standartlarına uymamaktadır. Dolayısıyla satın alırken ISO logosunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir kompresörlü oto buzdolabı en az 3 yıl garantiye sahip olmalıdır.

Üstten kapaklı soğutucular daha avantajlıdır. Normal kullanım sırasında üstten kapaklı soğutucu, kapağın ne sıklıkta açıldığına bağlı olarak, kapağı önde bulunan soğutucudan yarı yarıya daha az güç tüketir. Bunun nedeni, ön kapaklı buzdolabının içindeki soğuk havanın kapı açıldığında anında dışarı çıkmasıdır. Kapı kapatıldıktan sonra tekrar devreye giren buzdolabı içeri giren sıcak havayı soğutmak için fazladan uğraşmaktadır. 

Ancak üstten kapaklı soğutucunun kapağı açıldığında içerideki soğuk kaçmayacağı için kapak kapatıldıktan hemen sonra devreye girmeyecektir. Sonuç olarak, üst kapaklı oto buzdolapları, ön kapaklı ürünlere göre daha az güç tüketir. Aynı zamanda yiyeceklerin ısı kaybını korur.

Otomotiv buzdolabı üreticileri, model boyutlarını yaklaşık hacme göre belirler. Ancak satın almayı düşündüğünüz ürünü diğer ürünlerle karşılaştırırken, karşılaştırma olarak gerçek ağırlığı almalısınız. Bazı üreticiler tarafından yapılan soğutucularda soğutucunun bir kısmı soğutulmaz. Gerçek hacim, toplam hacim değerinden soğutulmamış alanı çıkararak hesaplanmalıdır. 

Kurumsal üreticiler ürün fotoğrafının kesit görüntülerini sağladığından, bu görüntüler kullanılarak iç genişlik, iç uzunluk ve yükseklik çarpılarak hacim hesaplanabilir. Bu hacim değerleri ile katalogda verilenler birbirleriyle karşılaştırılarak kontrol edilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Özellikler

Kompresörlü oto buzdolabı özellikleri arasında en önemli konulardan biri de koruma ve ısı konusudur. Bu gereklilikler hem konfor ve uzun ömür için dikkat edilmesi gereken özelliklerdir hem de hayati koruma sağladığı için göz önünde tutulmalıdır. En iyi kompresörlü oto buzdolabı modelleri sekiz farklı koruma özelliği taşımaktadır. 

Ayrıca oto buzdolabının ayrı bir anahtar ile devre dışı bırakılabilme özelliği ve aydınlatma kaynağının yeterli olması gerekmektedir.

Türkiye’deki kullanımlar için ürünün tropikal iklim tipine ait olduğundan emin olunmalıdır. Kompresörlü oto buzdolabı dereceleri genellikle ürün etiketinde veya kataloğunda yazar. Almayı düşündüğünüz araç buzdolabı 43°C ortam sıcaklığında tüm işlevlerini yerine getirebilmelidir. 

Aracın motor sıcaklığı ve hava sıcaklığının araç içinde arttığı düşünülürse yüksek derecelere dayanması gerekir. Bu nedenle iklim sınıfının T (Tropikal) olduğundan emin olunmalıdır. Derecesi veya sınıfı belirtilmeyen ürünler tercih edilmemelidir. Bu sebeple lisanslı kompresörlü oto buzdolabı tavsiye edilmektedir. Lisanslı ürünler için iklim sınıfı şu şekildedir:

SN: Sub-Normal iklim sınıfı, 10°C ve 32°C arasındaki hava sıcaklıklarında çalışabilir

N: Normal iklim sınıfı, 16°C ve 32°C arasındaki hava sıcaklıklarında çalışabilir 

ST: Sub-Tropikal iklim sınıfı, 18°C ve 38°C arasındaki hava sıcaklıklarında çalışabilir

T: Tropikal iklim sınıfı, 18°C ve 43°C arasındaki hava sıcaklıklarında çalışabilir

Kompresörlü Oto Buzdolabı Fiyatları

Eğer aracınızı engebeli ve dağlık arazilerde kullanıyorsanız çok daha kompleks modellere bakmalısınız. Ayrı kontrol sistemlerinin olması son derece önemlidir. Çünkü kompresörlü oto buzdolabı önerisi olarak bu buzdolaplarının eğilmemesi veya yana yatırılmaması tavsiye edilir. Dolabı bir tarafa hareket ettirmek veya eğmek soğutma sistemine zarar verir. 

Kısacası kompresördeki hava ve yağ yer değiştirir ve yağ, soğutma borularını doldurur. Bu durumda kompresör üzerinde elektronik kontrol ünitesi varsa kompresörün çalışmasını durdurur veya kompresörünüz arızalanabilir. Bu modellerin fiyatları diğerlerine göre oldukça yüksektir. 

Kompresörlü araç buzdolabı fiyatları değişkenlik göstermekle birlikte diğer araç buzdolaplarına göre daha pahalıdır. Ancak kullanım kolaylığı ve dondurma, uzun süreler boyunca soğukluğu muhafaza etme gibi sebeplerle ön plana çıkmaktadır.

Bazı modellerde kabin ayarı, solar panel ve tekerlek gibi opsiyonlar bulunmaktadır. Bu modellerin pek çoğu şarjlı da olduğundan lüks buzdolabı sınıfına girmektedir ve fiyatları da buna göre değişiklik gösterebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir