Hem Şık Hem Alandan Tasarruf: En Doğru Yatak Baza Başlık Seçimi

Yatak odası dekorasyonun önemli bir parçası olan yatak baza başlık takımı, doğru seçim ile pratik kullanım sunarken uzun yıllar boyunca estetik bir görünüm de sağlar. Satın alınan yataklar fonksiyonel özellikleri ve konforuyla mutlaka size uygun olmalıdır. Aksi takdirde vücudunuza uygun olmayan bir yatak seçmek güne yorgun başlamanıza neden olabilir. Beğendiğiniz model kullanışlı değilse ve düşük kaliteliyse kısa sürede farklı problemler yaşayabilirsiniz. Sorunu gidermek için kimi zaman yatak odasındaki diğer mobilyaları değiştirmeye gerek de kalmaz. Yumuşak bir başlık ile güzel bir şekilde yatak odasına can verilebilir. Sağlığınıza uygun yataklar ile dinlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Ancak tekrar tekrar uğraşmamak için doğru yatak baza başlık modelleri seçiminde dikkatli bir araştırma gerekir. Fiyat ve kalite karşılaştırılarak kolayca iyi bir yatak baza seti alınabilir.

Yatak Baza Setinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak baza başlık set alımındaki püf noktalar, iyi bir tercih yapmayı kolaylaştırır. İhtiyaçların doğru belirlendiği bir alışveriş için en önemli konuları sıralayacak olursak:  

  • Seçtiğiniz bazanın iç genişliği yatak odasında ek kullanım alanı sağladığı için ilk adımı ihtiyacınızı doğru belirleyerek atmanız gerekiyor. Örneğin geniş ailelerde büyük bir baza tercih edilmesinde yarar vardır.
  • Fazla eşyalarınız bazaya yerleştirildiğinde ani çökmeler meydana gelebilir. Bunu önlemek için iyi malzemeden üretilmiş iskeletleri kullanan bazalı yataklar tercih edilebilir.
  • Baza ile üretilen yataklı modellerin emniyet kilidinin dayanıklılığı da önemlidir. Tabana nesneler yerleştirilirken olası kazaları önlemek için amortisörün ve emniyet kilidinin kalitesinden emin olun.
  • Yatak baza başlık fiyatları için detaylı bir şekilde araştırmaya girişin. Belirli dönemlerde sunulan indirimlerden yararlanarak istediğiniz baza modelini düşük fiyata, bütçenize daha uygun bir şekilde elde edebilirsiniz.
  • Dikkate alınması gereken en önemli faktör, mobilyalarınızı güvenilir bir markadan seçmektir. Bilindik markaların sunduğu dayanıklı ve estetik baza yatakları, yıllarca rahat kullanım sunduğu gibi uzun vadede ekonomik de sayılabilir. 

Tasarımla Birlikte Konfor Test Edilmeli

Yatak konusunda rahatlık, elbette en önemli nokta. Ancak konfor tasarım kaygısından daha sonra düşünülebiliyor. Baza ve başlığı takım olarak satın alırken, yatağı konfor açısından test etmeden sadece görünüşe göre seçim yapmak en sık yapılan hatalardan biridir. Uyku kalitesini en çok etkileyen faktörlerden biri de yatağın yumuşaklığıdır. Bu nedenle, satın almaya karar verirken yatağın konfor seviyesi de göz önünde bulundurulmalıdır.


Öncelikle boyutlar dikkate alınmalıdır. 120×200 yatak baza başlık seti tek kişi için uygun görünebilir ama uyurken fazla hareket eden biri için 130×200 yatak baza başlık seti daha uygun olacaktır. Bir yatağı konfor açısından değerlendirirken yumuşaklığa dikkat edilmelidir. Çok yumuşak zeminlerin sert zeminler kadar rahatsız edici ve sağlıksız olduğunu unutmayın. Yatak asla vücudunuzun içine batacağı kadar yumuşak olmamalıdır.


Sırt üstü yatarken omurga “C” harfi gibi eğik bir pozisyon alıyorsa, yatak çok yumuşaktır. Bu da uzun kullanımda sırt ağrısı ve skolyoz (omurga eğriliği) gibi ciddi problemlere davetiye çıkarabilir.

Odanıza hâkim olan genel dekor, bazadan bağımsız olarak da satılabilen başlık seçiminizi belirleyecektir. Başlık tasarımlarındaki farklılık, esas olarak renkler, desenler, üretimde kullanılan malzemeler ve kumaş unsurlarından kaynaklanmaktadır. Minimal çizgilere sahip modern bir dekor için pastel renklerde kumaşlar tercih edebilirsiniz. Ahşap gibi detaylara sahip parlak renkli yatak başlıkları hem country hem de avangart stiller için kullanılabilir.

Modeller ve Çeşitler

Takım olarak satılan setler, tek kişilik yatak baza başlık seti ve çift kişilik yatak baza başlık seti olmak üzere ikiye ayrılabiliyor. İhtiyaca göre tercih edilmektedirler ancak bazı modeller yalnızca çift kişilik ya da yalnızca tek kişilik üretilmektedir. Bu ayrım satın alma işleminde dikkat edilmesi gereken konulardandır.

Modern country modeli olarak bilinen yeni nesil yatak baza başlık, çift kişilik olarak satılmaktadır. Genellikle boyutları çiftlere uygun şekilde üretilmektedir. Canlı renklerin ve sert hatların ön plana çıktığı bu model, desen sevenlerin tercihi olmaktadır.

Çiçekli yatak örtüleri, rengarenk yastıklar ve pencere yanına eklenebilecek kumaş berjer, 160×200 yatak baza başlık seti ile son derece uyumlu olabilir. Daha sade bir görünüm istiyorsanız gri ve gri tonlarında country stili tercih edebilirsiniz. Bu tarz ile çok sayıda ahşap detay kullanmak da iyi bir görünüm sağlayabilir: Ahşap bir başlık veya şifonyer, yatak odanızda çok şık görünebilir.

Minimalist modeller ise genellikle tek başına yaşayanların ya da dağılmayı sevmeyen çiftlerin tercihidir. Küçük yatak odası tasarımları arıyorsanız ve yatak odanızda rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız 140×190 yatak baza başlık takımları işinizi fazlasıyla görecektir. 

Tek kişilik yatak baza başlık için 120×200 boyutları da tercih edilebilir. Ağaç, doğa gibi doğadan ilham alan motiflerin yaygın olarak kullanıldığı minimalist modellerde düzen, simetri ve renk uyumu göz önünde tutulmalıdır. 

Minimal yatak odası tasarımında mümkün olduğunca gereksiz unsurların kullanılmadığı ve platform yatakların yoğun olarak kullanıldığı bir oda tasarımı ön plana çıkmaktadır. Sade ve keskin mobilya parçaları renk olarak birbiriyle uyum içinde kullanılır. Örneğin komodininizin kahverengi tonu varsa gardırobunuzun da benzer bir tonu olmalıdır. Yatıştırıcı tonlarda sade desenli bir halıyı da bu tasarımla kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir