Ev ve Ofisleriniz için Su Arıtma Cihazı Nasıl Seçilmelidir?

Hem evlerde hem de iş yerlerinde sıkça kullanılan su arıtma cihazı günümüz kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için birçok farklı tasarım ve özellikte üretilmektedir. Su arıtma cihazı markaları teknik ve fonksiyonel özellikleri ile her geçen gün ürünlerinde daha ileriye gitmeye çalışmaktadır. Su kapasitesi, filtre sayısı, su basıncı, tezgâh altı ve tezgâh üstü modelleri ile farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek yüzlerce ürün tasarlanmaktadır. 

Ev tipi su arıtma cihazı bu haline gelmeden önce ilk defa açık denizlerde kullanılmıştır. Deniz suyunun içilebilir seviyeye kadar arıtılması amacıyla icat edilen bu icat, su arıtma cihazlarının temel çalışma prensibidir. Bu cihazlar şebekeden gelen suyu sırasıyla tortu filtrasyonu, karbon ön filtrasyonu, membran filtrasyonu, ince filtrasyon ve tatlandırıcı filtrasyonu olmak üzere en az 5 aşamalı süreçten geçirerek içilebilir kılar.

Günümüz teknolojisi sayesinde oldukça kullanışlı makinelerle imal edilen su arıtma cihazlarının kurulumu da oldukça basittir. Özellikle tezgah üstü modellerde herhangi bir kurulum gerekmemekle birlikte, şehir şebekesine bağlanacak bir su arıtma cihazını bir teknisyen ile veya dilerseniz kutunun içindeki talimatları izleyerek dakikalar içinde kurabilirsiniz.

En İyi Su Arıtma Cihazları

En kaliteli su arıtma cihazı modelleri için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat etmek daha uzun kullanım ömrü sağlarken sağlık problemlerinin de önüne geçer:

  • Su arıtma cihazlarındaki elektronik sistemi CE ya da TSE değerlendirir ve onay verir. Bu da devlet kontrolünde bulunduğu anlamına gelir. Arıtma cihazınızın onaylı olduğundan emin olmalısınız.
  • Cihazda suyun arıtılmasına ek olarak devamında depolama kısmında kullanılan su arıtma cihazı filtresi ve su tankını ise NSF test eder ve onaydan geçirir. Cihazda mutlaka NSF onayının bulunmasına dikkat edilmelidir.
  • Su arıtma aletinden arıtılarak çıkan suyu, bu da demek oluyor ki artık son aşamada insanlara ulaşacak olan suyu Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanlığı test edip müsait şartlar sağlanıyorsa onaylar. Bunun haricinde bağımsız dernekler de güven vurgusu yapabilir. Bu dernekler benzer şekilde cihaz kontrolünü sağlar.
  • 1 ila 12 arasında filtre sayısına sahip su arıtma cihazlarında minimum filtre 5 olmalıdır. 5 aşamalı su arıtma cihazı tam bir fiyat performans ürünüdür. Hem minimum arıtma koşullarını sağlarken hem de yüksek miktarda ödeme yapmanızı engeller.

Bu özelliklere sahip bir su arıtma cihazı fiyat olarak daha pahalı olabilir. Ancak uzun süreli kullanımda ekonomik olarak hem daha hesaplı olacaktır hem de sağlık açısından çok daha iyi bir tercihtir.

Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi

Su arıtma cihazı tavsiyeleri arasında en önemli uluslararası kalite sertifikasıdır. Dünya çapında kabul gören Reserve Osmosis olarak bilinen sistemler, günümüzde en güvenilir su arıtma yöntemi olarak kabul edilmektedir. Seçtiğiniz ürünün satış sonrası hizmet kalitesini de mutlaka öğrenmelisiniz. Böylece herhangi bir problemde çabucak çözüm için iletişim kurabilirsiniz.  

İnternet sitelerinde çokça satılan musluğa takılan su arıtma cihazı modellerine dikkat edilmelidir. Bu ürünler küçük, uzun plastik bir parçadan oluşurlar ve musluğun ağzına basitçe geçirilirler. Genellikle 5 filtre kullanmazlar. Dolayısıyla standartları karşılamadıkları gibi tek parçalı filtre nedeniyle kiri biriktirirler. Bu da ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. 

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle temiz suya erişim açısından şanslı sayılmasına rağmen, doğrudan belediye şebekesinden su tüketmek yeterince güvenilir değildir. Bu aşamada su arıtma firmaları genellikle iki tip makine üretmektedir. 

Su arıtma cihazlarını karşılaştırırken karşılaştığımız en önemli fark, bunların alt veya üstte bulunan modeller olup olmadığıdır. Tezgah altı su arıtma cihazı modelleri, şebekeden gelen suyu filtreleyerek musluğunuzun yanında ekstra bir çıkış ucu ile temiz su sağlarken, tezgah üstü su arıtma cihazı modelleri, nispeten daha küçüktür; ancak performans açısından aynı üretkenliği sağlar.

Su arıtma cihazı tercihinden dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da pompalı ve pompasız cihazlardır. Pompalı su arıtma cihazı ile pompasız su arıtma cihazı arasındaki fark, su basıncı alanındadır. Her iki cihazda da şebekeden gelen su özel filtrelerden geçer ve ardından su temiz halde depolanır. Bununla birlikte, pompalanan su arıtma ekipmanlarında su basıncı önemli bir rol oynar. 

Su arıtma cihazının kullanılacağı alandaki su basıncına bağlı olarak insanlar pompalı su arıtma cihazı alıp almamaya karar verebilirler. Su arıtma cihazının takılacağı yerde su basınç değeri 4 bar ve üzeri değer taşımıyorsa pompasız su arıtma cihazı işinizi görecektir. Ancak daha yüksek değerlerde pompalı modeller kullanılmalıdır.

Su Arıtma Cihazı Yenileme Kiti

Satın alınan su arıtma cihazı, en iyi su arıtma cihazı da olsa muhakkak bakıma ihtiyaç duyar. Bakım zamanı geldiğinde gerekenler evde kolayca yapılabilir. Ancak bunun için bazı malzemelere ihtiyaç vardır.

Kit olarak da satılan bu ihtiyaçlarda muhakkak 4 yollu vana, atık kısıcı ve kontrol valf bulunmalıdır. 4 yollu vana arıza durumundaki arıtma cihazının temiz su ile şebeke suyunu birbirine karıştırdığı durumlarda kullanılır ve bu açıdan oldukça önemli bir parçadır.

Su arıtma cihazı alındıktan beş yıl sonra bu yenileme kitini ihtiyaç duyabilirsiniz. Uzmanlar her beş senede bir parçaların değiştirilmesini tavsiye eder. Kapalı kasa su arıtma cihazı modellerinde bakım biraz daha zor olsa da bir teknisyen yardımıyla işlem kolaylıkla sürdürülebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir