En Güzel Yaz Etkinlikleriniz için Mangal Çeşitleri

Yaz aylarına girişle beraber açık havanın tadını çıkarmak için en çok tercih edilen şeylerden biri de mangaldır. Diğer ismiyle barbekü. Kimileri bahçede, terasta; kimileri de açık havada, plajda mangal yapmayı sever. Genellikle insanlar pratik mangal fikirlerini tercih etmektedir. Çünkü rahatlamak ve eğlenmek için geçirilen zamanın yanında bir de mangalın güçlük çıkarması istenmez. Bu nedenle mangal çeşitlerinin seçimi önemlidir. 

Mangal Seçimi

Mangal çeşitleri oldukça zengindir. Seçenekler arasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey doğru mangal boyutuna doğru karar vermektir. Balkon, bahçe veya teras, nerede kullanılırsa kullanılsın, mangal ortamın büyüklüğüne uygun olacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Bu tercih hem estetik açıdan hem de sağlık açısından önemlidir. Küçük bir bahçeniz varsa ve büyük bir ızgara kullanmayı tercih ettiyseniz, bu sizi ve sevdiklerinizi hem görsel olarak hem de duman ve kokularla rahatsız edecektir. 

Diğer göz önünde tutulması gereken şart da kaç kişi olduğunuzdur. Eviniz, verandanız veya bahçeniz için mangal seçerken önemli olan hanenizde kaç kişi olduğu ya da bir mangal partisine ev sahipliği yaparken kaç kişiye hizmet vereceğinizdir. Bu soru mangal seçimi için en önemli sorudur. 

Diyelim ki dört kişilik bir ailesiniz ama hafta sonları misafirlerinizin mangal keyfi yapmasını istiyorsunuz. Bu durumda mümkün olan en büyük ızgarayı almak daha avantajlı olabilir. Ancak evde yaşayanların sayısı hem az hem de haftada birkaç kez kullanmayı planlıyorsanız, daha uygun boyutta bir mangal satın alabilirsiniz. 

Portatif mangal ise hem hızlı hem de marifetli bir tercihtir. Mangalın tekerlekli ve kapaklı olması istediğiniz zaman yerini değiştirebileceğiniz anlamına gelir. Mangalı konforlu bir şekilde bahçenizin bir tarafından diğer tarafına götürebilirsiniz. Mangalın kapaklı olması içindeki yiyeceğin sıcak ve taze kalmasını da sağlar. Ayrıca kullanımı da kolaydır ve temizlik açısından daha rahattır.

Mangal Çeşitleri

En çok kullanılan üç çeşit mangal vardır:

  1. Gazlı Mangal

Gazlı veya tüplü denilen mangal çeşidi en pratik olanlardan bir tanesidir. Gazlı mangal tipinde LPG veya doğalgaz kullanılır. Tüplü ızgara veya tüplü barbekü olarak da adlandırılan gazlı modeller, şehir içinde duman salınımının yasaklandığı yerlerde kullanılmaktadır. Sitelerde ve yoğun apartman hayatının bulunduğu yerlerde tercih edilmektedir. 

Gazlı modelin üzerindeki mangal ızgarası alanında et, balık ürünleri ve sebzeler kolaylıkla pişirilebilir. Kömür ızgarasının lezzetine yaklaşmak için bu modelde lav taşı da tercih edilebilmektedir. Bu kullanımdan dolayı taşlı mangal olarak da bilinmektedir. Gazlı ızgara, ocak gibi herhangi bir hazırlık yapmadan ateşlenir. Bu rahatlığın yanı sıra kömür gibi yakıtların kullanılmaması ile temizlik de kolaylaşmaktadır.

  1. Kömürlü Mangal

Kömürlü mangal ise geleneksel isli tadın alındığı ve mangal çeşitleri arasında en çok tercih edilen türdür. Gazlı modele göre ayarlanabilir değildir ve bu yüzden devamlı kontrol edilmesi gerekir. Kapaklı modeller etin daha yavaş pişmesine yardımcı olabilir. Genellikle odun kömürü kullanılır. Kömür, kor haline gelinceye kadar beklenir. Etin yanmaması için kırk dakikaya kadar beklenmek zorunda kalınabilir. 

Kömürlü mangal kendi içinde üç gruba ayrılmaktadır:

-Birincisi portatif olan ve piknik gibi alanlarda yaygın görülen çeşittir. Genellikle kısa ayaklıdır. Tek parçadan oluşur ve döküm olabilir. Döküm mangal diğerlerine göre daha sağlıklı malzemelerden üretilir. Çok dayanıklı olduğundan uzun yıllar kullanım ömrü vardır. Kolay taşınabilir olması açık alanlarda tercih sebebidir. Hem arabada fazla yer kaplamaz hem de evde depo alanına rahatça kaldırılabilir. 

-İkinci kömürlü mangal çeşidi ise uzun ayaklı ve çoğunlukla bahçede kullanılan bir modeldir. Genellikle üç ayaklıdır. Kapaklı barbekü olarak da bilinir. Bu modelin en iyi tarafı ise geniş yüzeyi sayesinde çok fazla yiyeceğin aynı anda pişirilmesidir. 

-Üçüncü tip model ise fazla kullanılmamakla birlikte oldukça kullanışlıdır. Bu profesyonel mangal modelinde ısı uzun süre kullanılabilir. Genellikle modelin mangal seti oldukça zengindir. Kömürlü kamado olarak da adlandırılan bu modelde pişirme haznesi derin tasarlanmıştır. Olumsuz tarafı ise pişirme alanın görece küçük olması.

  1. Elektrikli Mangal

Yeni yeni yaygın olarak kullanılmaya başlanan diğer model ise elektrikli mangaldır. Elektrikli ızgara olarak da adlandırılan elektrikli mangal, çoğunlukla teras veya karavan gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ancak elektrikle çalışabileceğinden dolayı bahçede veya piknikte kullanmak güçlük çıkarabilir. Ayrıca elektrikle çalıştığı için yakıt beslemesine gerek yoktur. Gazlı ızgarada olduğu gibi elektrikli modelin de temizlenmesi kolaydır. 

Mangal Fiyatları

Yakıt türüne karar verdiyseniz mangal modelleri arasında bir seçim yapmışsınız demektir. Değerlendirmeniz gereken diğer bir unsur, mangal fiyatları olacaktır. Kömürlü ve portatif mangallar, boyutları ve üretim kolaylığıyla en uygun mangal çeşididir. Gazlı mangallar görece daha pahalıdır. Ancak en pahalı modeller elektrikli modellerdir; diğer taraftan elektrikli modeller doğa dostudur ve daha az yakıt harcarlar.

Mangal malzemeleri içinde ızgara bölümü de fiyatı etkileyen faktörlerdendir. Izgara, alüminyum ve kromdan yapılmış olabilir. Ancak iki malzeme de fazla dayanıklı değildir. Aynı anda çok miktarda et pişirilemez ve demir tel gibi sert malzemeler temizleme işlemi sırasında aşınmaya neden olur. Bu da ciddi sağlık sorunları doğurabilir. Genellikle bir kerelik mangallar için tercih edilir ve daha sonra çöpe atılır. Ayrıca çelik ve dökümlerden çok daha az maliyetli olması sebebiyle sık tercih edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir