Tükenmez Kullanımı ve Çeşitleri Nelerdir?

Tükenmez kalemler, yazı yazmanın en eğlenceli halidir. Tükenmez kalem ile yazılan yazılar kalıcı olacağı için dış bir çözücüye uğramadıkları sürece sürekli kalıcıdır. Tükenmez kalem ile yazdığınız yazıların aylar hatta yıllar sonra dahi okunabilir olması size avantaj sağlar.

Tükenmez kalemin içeriği olan mürekkep ile tarih boyunca onlarca devlet binlerce anlaşma yaptı. Onlarca savaş sona erdi. Ticaret arttı ve bir sonraki dönemlere bırakmak üzere onlarca bilgi kırıntısı günümüze kadar gelmeyi başardı. Tükenmez kalem ise günümüz de yine aynı önemi taşıyan mükemmel bir buluştur. Peki tükenmez kalemler nasıl çalışır hiç düşündünüz mü?

Aslında gayet basit bir yapıya sahip olan tükenmez kalemler, sanıldığı gibi bir uç ve mürekkebi tutan bir tür tüpten ibaret olmayan aslında bayağı matematik algoritmaları ile kullanışlı hale gelen araçlardır. Aslında tüm sihir tükenmez kalemin ucundaki topta saklıdır. O uca sığacak kadar küçük yapılan topun dönme hareketi ile tükenmez kalemlerden onlarca cümleler dökülmekte.

O küçük top ise mürekkebin içeriğinde katkı malzemesi olarak kullanılan çinko Stearat adlı bir kimyasal bileşenin kaydırıcı olma özelliğini kullanmaktadır. Bu kimyasal bileşen ise plastik ve boya sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Tükenmez kalemin mürekkebi gördüğünüz gibi sandığınız kadar sadece basit renk pigmentlerinden oluşmamaktadır.

Tükenmez kalemin renklerinin her zaman bir anlamı vardır. Ana renkler ise siyah kırmızı ve mavi renklerde olanlardır. Diğer renkler ise bir yeri işaretlemek, altını çizmek veya dikkat çekmek için kullanılabilir. Bazı insanlar ise yeteneklerini kullanarak renkli tükenmez kalemler ile harika resimler çizmektedir.

Okul için önemli olan tükenmez kalemler daha çok ofislerde resmi evraklarda kullanılır. Renkli tükenmez kalemlerin Anlamları basit ama önemlidir. Bir resmi evraka imza atarken kullanılan tükenmez kalemin rengi mavi olmalıdır. Çünkü ıslak imza olduğunu ve imza atarken ki uyguladığınız baskı ve etrafa yayılan ince küçük mürekkep parçaları ile gerçek ve kalıcı olduğu anlaşılır.

Mavi tükenmez kalemler, resmi evraklarda sadece imza için değil, sözleşme ve tutanak gibi geçerliliği olan evraklarda el yazısı ile savunma almak veya tutanağın içeriğini yazmak içinde kullanılır. Mavi tükenmez kalem, anlaşılır ve iz bırakıcı bir yapıya sahiptir. Tabi yazıldığı yüzeyde önemlidir. Mavi tükenmez kalemler diğer tükenmez kalemlerde de olduğu gibi kolay kolay yazıldığı yüzeyden çıkmaz.

Siyah tükenmez kalemler, not almak için idealdir. Fotokopi rengi olduğundan dolayı resmi evraklarda imzalarda kullanılmaz. Daha çok not almak bilgi aktarmak amacı ile tercih edilir. Fakat imza hariç olmak üzere resmi evrakların içeriğinin oluşturulmasında kullanılabilir. Pilot tükenmez kalemlerin renkleri genellikle siyahtır. Fakat imzaya uygun olan pilot tükenmez kalemlerin renkleri mavi olanlardır.

Siyah tükenmez kalem, yazıldığı yüzeyin desen çizgilerine veya rengine göre tercih edilmelidir. Kareli bir defterin yüzeyindeki kare çizgiler genellikle soluk renklerden oluşur. Bunlar için kullanılabilir. Beyaz yapraklardan oluşan defterlerde ve çizgili defterlerde de kullanılması uygundur. Fakat kalın çizgileri olan çizgili defterlerde veya kareli defterlerde karışıklık ve göz yormasına neden olacağı için kullanılması tercih edilmez.

Bazen bir resmi evrak hazırlarken, bazen ise bir imza atmak veya not almak için kullanılan tükenmez kalemlerin hayatımızdaki yeri çok önemlidir. Renklerinin anlamları yaşantımızı etki edecek ölçüye sahiptir.

Kırmızı tükenmez kalem, genellikle resmi evraklarda kullanılmaz. Anlamı derindir. Özellikle devlet dairelerinde ve özel sektörlerde kırmızı ile yazılmış resmi evraklarda, savunma, tutanak vs. protesto anlamına gelmektedir.

Tükenmez kalem satın almayı düşünüyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz kriterleri göz önünde bulundurmanız tercihlerinize yardımcı olacaktır. Ayrıca tükenmez kalem yazıldığı yüze göre değişiklik gösteren ürünlerdir. satın alma tercihlerinizi bu şekilde şekillendirmeniz önemli.

Tükenmez kalem, günümüz ekonomisine bağlı olarak en uygun verilen, kalite performans açısından harikalar ortaya çıkartan önemli bir araçtır. Fiyat açısından bütçenizi yormayacak şekilde toptan almanız ve renkli almanız mevcut ihtiyaçlarınızın ve gelecekteki ihtiyaçlarınızın birçoğunu karşılamış olacaktır.

Tükenmez kalem, çeşitlilik açısından, bilye uçlu tükenmez kalemler, jel tükenmez kalemler ve iğne uçlu tükenmez kalemler olarak üçe ayırabiliriz. Klasik türden bilye uçlu tükenmez kalemler normal şartlarda hemen hemen her yüzeye yazılabilen işlevsel bir tükenmez kalem türüdür. İmza atarken, mektup yazarken veya resmi bir evrak oluştururken genellikle iğne uçlu dolma tükenmez kalemler tercih edilir. İnce yazı ve mürekkebin tam yedirebilme özelliğine sahiptir.

Akıcı bir yazı yazmak istiyorsanız kesinlikle jel mürekkepli tükenmez kalemleri tercih etmenizi öneririm. Zira yaşattıkları yazı yazma rahatlığını diğer tükenmez kalemler yaşatamaz. Akıcı bir şekilde yazı yazmanızı sağlayacaktır. Genellikle okulda öğretmeniniz dediklerini hızlı bir şekilde not almak için veya gazetecilerin haberlerini hızlıca yazıp not alabilmeleri için önemlidir. Jel mürekkepli tükenmez kalem, içerdiği ayrıntı neticesinde mürekkebinde yer alan özel kaydırıcı formülü sayesinde her yüze yazabilir ve oldukça kaliteli su bazlı içeriklerden oluşur.

Tükenmez kalem, yapı itibari ile parmak yapısına uygun şekilde üretilir. Tercihleriniz arasında, plastik bir koruyucudan oluşan tükenmez kalemlerde parmaklarınızın tutacağı alanların yumuşak bir silikon veya uygun bir bez parçası olması önemlidir. Uzun soluklu yazılarınızda parmaklarınızın acımaması ve rahat bir şekilde yazı yazmak için tercih edilebilir.

Ayrıca tükenmez kalemler, kesinlikle dayanıklı olmalıdır. Zira çantanızda veya cebinizde akmasını istemezsiniz.  Kapaklarının sıkı sıkı kapalı olması önemlidir. Üst taraftaki tıpanın ise kolayca çıkmadığına dikkat etmeniz önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir