Yaz Aylarında Kolajenli Kremler Nasıl Kullanılmalıdır?

Vücut bağ dokularının %80’ini oluşturan bu protein ne işe yarar gibi temel başlıkları ele almak gerekiyor. Sıklıkla cilt sağlığı ile bilinen kolajen, temelde tüm vücudumuz açısından olmazsa olmaz protein türleri arasına girmektedir. Hem yapısal hem işlevsel açıdan vücudumuz için gereken protein ihtiyacını karşılayan kolajenin en temel görevi, bağ dokularınızı güçlendirerek vücut bütünlüğünü korumak. Buna ek olarak cilde güç ve esneklik katarak cilt yapılarının oluşumunda rol oynayan bir ağ yapısı oluşturmaktadır. Vücudunuzda gerekenden daha az miktarda kolajen var ise bu durum, organlarınızın artık bir arada işlevselliğini yerine getiremediğinin açık bir göstergesidir. 

Kolajenin Vücudunuza Nasıl Bir Etkisi Vardır?

Kolajenli kremler ne işe yarar sorusu da sık sık sorulur. Fibroblastlar ve diğer hücreler vasıtasıyla oluşturulmuş protein olan kolajen, bağ dokularında var olan temel hücre yapısını içermektedir. Ve fibroblastların temel görevleri arasında, cilt için oldukça önemli olan, parlaklığı, esnekliği ve elastin üretimini sağlaması gelmektedir. Kolajen cilt kremleri bir yapı bloğu olmasının yanı sıra kas ve kemikleri bir arada tutarak vücudunuzda yer alan organları korur ve cilt elastikiyetini artırır.

Kolajen üretiminin azalmasına sebep olan etkenlerin başında, yaşam biçiminiz, yaşamış olduğunuz iklim, ileri yaş ve elbette ki beslenme alışkanlıklarınız gelmektedir. Yaklaşık bir insanın vücudunda, 25 yaş sonrasında yılda %1-%2 aralığında bir kolajen üretiminin düşüşü gözlenmektedir. 30 yaş öncesiyle kıyaslandığında 40 yaşına geldiği zaman ise vücudunuzdaki kolajen oranının ortalama %10- %20 aralığında bir kaybı söz konusu olabilmektedir. Vücudunuzdan zamanla kaybolmaya meyilli olan bu tür kayıplar, insan doğasının gereği olan süreçlerin birer parçası olarak karşınıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere yaşın ilerlemesiyle birlikte;

  • Cilt elastikiyetinde azalmalar
  • Sarkmalar
  • Cilt yüzeyinde kurumalar
  • İncelmeler, kırışıklıklar, 
  • Saç yapısında bozulma
  • Güneş lekeleri
  • Kırılgan tırnaklar ortaya çıkar. 

Kolajen Takviyeleri Kullanım Rehberi

Vücutta yeterli düzeyde etkin olan kolajen miktarı, aynı zamanda yaşlanmayla birlikte gelen belirtileri hafifleterek, kişinin daha canlı ve parlak bir cilde sahip olmasına ve daha genç olarak görünmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Peki her yaştan insan kolajen takviyeleri kullanabilir mi? Bu soruya verilebilecek en güzel yanıt, çocukluk dönemi hariç her yaş grubunda kullanılabiliyor olmasını içermektedir. Bu bakımdan mutlaka bir doktor veya bir sağlık profesyoneli denetimiyle, kişilere bakılıp hangi hastalığa yatkın olduğu veya ne tür ilaçları kullanabildiğinin değerlendirilmesi bakımından çok önemlidir.
  • Kolajen takviyesi kür halinde nasıl uygulanır? Böyle bir standart bulunmamakla birlikte, 2 aylık kürler olabilirken, 3 aylık kür ve 6 aylık kürlerin de uygulanabilmesi mümkündür. Buna ek olarak tıpkı bir tansiyon ilacını kullanır gibi hiç ara vermeksizin kullanılan kürlerin de olduğunu belirtmekte fayda var. Bu kıstas, tamamı ile sizleri takip etmiş olan doktorun vereceği karar nihayetinde belirlenmektedir. Özetle, kolajen takviyesinin ne tür sıklıkla alınabileceği, kolajen takviyesi sürekli mi alınması gerektiği, kremlerin de yine aynı şekilde ne sıklıkla cilde uygulanması gerektiği gibi soruların sizin hekimin vereceği nihai karara bağlı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca hap formuna nazaran sıvı formlarda üretilmiş olan kolajenler, çok daha iyi bir şekilde emilebiliyor. Bunun yanı sıra C vitamini, önemli antioksidanlardan olan glutatyon ve hyaluronik asit ile desteklenmiş olması da kolajenin etkinliğini maksimum oranda arttırmaktadır.
  • Kolojen kremi cilt yüzeyinde nasıl uygulanır sorusu da merak edilir. Gün içerisinde maruz kaldığınız çevresel etkenlerden dolayı cildinizin hasar alması, cilt lekelerine maruz kalmanız ve dolayısıyla mat bir görünüm elde etmeniz olasıdır. Bu sebeple gece bakımlarınızı yaptığınız esnasında, kolajen desteği alarak cildinizin daha canlı ve parlak olmasına yardımcı olabilirsiniz. Tüm cilt tipleriyle uyumlu olan kolajen destekli kremleri temiz bir cilde dairesel hareketlerle uygulamanız gerekmekte olup, her gün düzenli kullanımı tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra makyaj yapmadan önce kolajenli güneş kremi cilde uygulandığında daha pürüzsüz bir görünüm elde edilebilmektedir.
  • Kolajenli yüz kremi cilt yüzeyini kurutur mu? Bu konu hakkında yapılmış bilimsel çalışmalar neticesinde, kolajen takviyelerinin içerisinde yer alan kolajen peptitlerinin aksine cilt kuruluklarını ve kırışıklıkları azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Kolajen kremler kaç yaş için uygundur? Kolajen takviyeleri için belirlenen en ideal yaş, 20 yaş ve sonrasıdır. Çünkü içsel olarak yaşlanmaya başlanılan dönem 20 li yaşlar ve ilerisidir. Bunun neticesinde azalmaya başlayan kolajen miktarları sonucunda ise takviye kullanımına ihtiyacı gerektirmektedir.
  • Cilt (Güneş) lekelerini kolajen kremleri geçirir mi? Bu tür lekeleri gidermek için cildinizi estetik müdahaleler yerine kolajen destekli kremler kullanarak yok etmeniz mümkün. Kolajen ile birlikte hücreler yenileceği için lekelerin de artık görülmesi mümkün değildir.

Kolajen Takviyeli El, Yüz ve Göz Kremleri

Cilt dokularının sıkılaşmasıyla birlikte olası kırışıklık ve cilt yüzeyinde oluşan yıpranmalar, kolajenli el kremi ve yüz kremleri ile minimuma inmektedir. Bildiğiniz üzere özellikle 30’lu yaşlar sonrasında göz çevresinden başlayarak farklı bölgelerde kırışıklıklar görülmeye başlamaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesini de cildin kendini tazelemesine yardımcı olan kolajen miktarının azalması oluşturmaktadır. Kolajenli kremler kullanmanızın akabinde ise bu etkiyi yok etmeniz mümkün hale gelirken, cildinizin taptaze bir görünüm elde etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte kolajen kırışıklık kremi ile yanaklarınızda genelde meydana gelen bazı sarkmaların da önüne geçmiş olursunuz.

Kolajen destekli kullanacağınız göz kremleri ise bilhassa zayıf ve hassas göz yapılarına sahip kişiler için ideal bir krem çeşididir. Bunun nedeni ise kolajenli göz kremi içeriğinde var olan kolajen miktarıdır. Bu protein sayesinde göz çevresinde var olan ince çizgi ve kırışıklıklar için cildinize destek sağlamış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir